Blogia
una altra vista

"Tu no pots motivar la notícia"

Carles Bosch, de periodista a director de cinema

P. Com definiria Balseros?
R. És un retrat de la solitud i de l’angoixa de milions de persones que anualment han d’abandonar el seu país per anar a buscar un altre futur.

“La realitat supera la ficció però, només és creïble amb un documental”

P. Per què us vau definir per aquest format?
R. No vam prendre cap decisió sobre el format. La meva pel•lícula comença quan els personatges ja tenen un peu posat a la balsa i no hi havia informació sobre el seu passat. Al cap de cinc anys, em va trucar una de les protagonistes (Mericys) i em va dir: “Mira Carlos que me ha pasado”. I vaig pensar que era l’ocasió d’anar més lluny del format periodístic de 52 minuts. Poques vegades pots fer una història real amb imatges de la vida d’uns immigrants cinc anys abans, però nosaltres vam tenir aquesta sort. Val a dir, que la realitat supera la ficció però, només és creïble amb un documental.
P. Quines característiques fan especials l’emigració cubana?
R. Els cubans tenen una força especial davant la càmera.
P. Què voleu transmetre amb el documental?
R. Malgrat la vida ens hagi donat alguns pals hem aconseguit arribar a on volíem. En canvi, aquella persona que es veu obligada a anar a un país que no és el seu, perd les regnes del cavall. Només la seva força i la sort poden ajudar-los.
P. Us vau plantejar el fet d’evitar polititzar el producte? O senzillament buscàveu històries personals?R- Malgrat passava entre Cuba i Estats Units no era just parlar de política perquè hi havia gent que estava patint.
P. Què el va motivar a anar a Cuba després de 5 anys?R. Vaig rebre la trucada de la Mericys explicant-me que havia guanyat un sorteig per sortir de Cuba però, era difícil perquè en tres mesos havia d’aconseguir uns papers.
P. Com es treballa al costat de persones que passen per moments tan importants de les seves vides?R. Ells ho donen tot i per tant és més fàcil. Actuen de forma molt natural.
P. Quina sensació és té darrera d’una càmera quan veus situacions com aquesta?
R. Per mi les trampes en el documental no serveixen. Nosaltres només podíem tirar-los aigua quan ja estaven marxant però no ajudar-los ni donar-los diners perquè marxessin. Tu no pots motivar la notícia.
P. En algun moment vau haver d’escollir entre la feina i l’amistat?
R. Jo crec que tothom, en cada moment, sap el què ha de fer.

“He dormit amb ells al cap molt de temps”
P. Finalment apareix algun vincle afectiu?
R. Apareix el vincle normal, igual que hauria tingut qualsevol persona que no fos periodista i que hagués vingut amb nosaltres. Ells formen part de la meva vida i jo de la seva. He dormit amb ells al cap molt temps. Tot i així, algun vincle s’ha trencat, com el de la Misclaida perquè quan es va assabentar que la pel•lícula estava nominada va voler fer un boicot contactant amb els altres. Però la resta del grup em va trucar dient-me: “Carlos, contigo al final”.
P. Com es pacta el seguiment?
R. Es fa de forma molt natural. Al principi demanant permís, i ja està.
P. Vau tenir problemes burocràtics amb algun dels governs?
R. No vam tenir cap problema. Només a Guantánamo perquè sols ens deixaven parlar pocs minuts amb els balseros. Això va ser perquè sabien que els balseros podien dir coses dolentes sobre els americans.
P. A Cuba es va sentir vigilat o perseguit?
R. Jo estic segur que ens van vigilar però com que no estàvem fent res dolent no ens preocupava. Vam vigilar de no fer res que ens pogués perjudicar, independentment de la nostra ideologia.
P. Què destacaria de la col•laboració amb David Trueba?
R. El fet d’alternar imatges fa que l’espectador sàpiga més coses que els protagonistes i això és un dels mèrits de la ficció, extrets del treball amb Trueba. A part d’això, nosaltres ja sabíem les seves vides al cap de cinc anys perquè ens havíem estat trucant però, necessitàvem que ells ens ho expliquessin perquè en la nostra pel•lícula documental no hi havia veu en off. En aquest sentit, David Trueba ens va ajudar perquè ell els feia les preguntes ja que no els coneixia de res.
P. I amb Lucrecia?
R. Ens vam entendre molt bé i vaig descobrir una cosa que ja sabia d’ella quan la vaig conèixer amb una ONG de Bòsnia, i és que és una gran compositora amb molt bon sentit de l’humor.
P. Creus que s’ha valorat prou Balseros al nostre país a nivell de públic?
R. Els productors, TV3 i Bausan Films la van valorar molt, però Lauren Films és morosa: és la que té la cinta i no paga els drets d’autor. Crec que no la van difondre prou: Balseros va estar dos mesos a taquilla però només al Renoir i al Verdi. També el fet que s’anunciés com la pel•lícula de TV3 crec que va influir a que no s’acceptés tan aquí. En canvi, a la resta del món sí que s’ha acceptat molt bé després que la compressin els de Toronto i d’allà es va anar escampant. A Estats Units el concepte de “oscar nomination” és com si ja l’haguessis guanyat.
P. Tot i així, quin creu què és el mèrit principal del documental que ha fet que hagi estat tan premiat?R. L’estètica i el contingut. A més a més, del fet que nosaltres hem aconseguit coses amb el background de periodistes que els que es dediquen al cinema documental i venen de la ficció no tenen.
P. Creu que Balseros ha obert alguna porta al gènere documental català o espanyol?
R. Demostra que el periodisme té també aquesta sortida encara que la gent del cinema no ens té en compte.

2 comentarios

Xavi -

Si que és molt bo, i el seu director un crack! Molt bona l'entrevista!

judith -

M'agradria pensar que aquest no es l'últim documental sobre els balseros i que quan passi un temps ja no se'n parli. Crec que conflictes que s'han traslladat al cine quan ha passat un temps ja no se'n parla. Tot i aixi crec que està molt bé el documental.